www.doradztworolnicze.com

head_001.jpg
Produkcja Roślinna


Doping dla zbóż
Czwartek, 04 Wrzesień 2014 09:41
Istotnym czynnikiem w produkcji zbóż jest utrzymanie odpowiedniego poziomu nawożenia NPK. Jednak niezwykle ważne dla tych upraw są także mikroelementy: mangan, miedź, magnez czy cynk. Odgrywają one kluczową rolę w systemach enzymatycznych wielu procesów metabolicznych zachodzących w organizmach roślinnych. Nawożenie doglebowe jest podstawowym sposobem dostarczania roślinie makroskładników. Z kolei nawożenie dolistne doskonale sprawdza się w zaopatrywaniu roślin w mikropierwiastki. Efektywne nawożenie dolistne gwarantuje zwiększenie potencjału plonotwórczego, pobudzenie metabolizmu i wzmocnienie odporności roślin.

Więcej…
 
Właściwe przygotowanie warzyw do przechowywania
Wtorek, 26 Sierpień 2014 06:53
Warzywa źle znoszą kiepską jakość, zarówno na polu, jak i w okresie przechowywania. Jedną z kluczowych ról jaką odgrywa odpowiednia jakość podczas zbiorów to kwestia zdolności plonu do długotrwałego magazynowania. Wysoka jakość warzyw na polu, to także łatwiejszy i efektywniejszy zbiór maszynowy. Warzywa złożone na długie składowanie, które czasem może trwać nawet 8-10 miesięcy, muszą być odpowiednio potraktowane przed i w trakcie zbiorów. Istnieje kilka fundamentalnych zasad których należy się trzymać podczas tego procesu. Zbiór powinien być możliwie delikatny (brak uszkodzeń mechanicznych), temperatura powinna być jak najbardziej zbliżona do temperatury przechowywania, gdyż szybko schładzany towar w komorach chłodniczych gorzej się przechowuje niż ten schłodzony naturalnie na polu oraz należyte przygotowanie przed zbiorem – zabezpieczenie odpowiednimi środkami, jak również racjonalne odżywianie (nawożenie w trakcie całego okresu wegetacji). Skupmy się na tym ostatnim elemencie, czyli odżywianiu roślin w trakcie okresu wegetacji. Zastanówmy się, jaki ma wpływ w kontekście długiego przechowywania warzyw. Zadajmy sobie pytanie jak przygotować roślinę pod względem przechowywania, jakich pierwiastków użyć i na co one mają wpływ.

Więcej…
 
Znaczenie wapnia w odżywianiu rzepaku ozimego
Poniedziałek, 28 Lipiec 2014 07:36
Rzepak ozimy należy do upraw intensywnych – żeby wydał wysoki plon potrzebuje właściwej agrotechniki (ważny jest zwłaszcza termin siewu) i nawożenia. Oczywiście bardzo istotny jest przy tym wybór dobrej odmiany rzepaku, o określonych parametrach użytkowych. Rzepak jest rośliną, która pobiera znaczne ilości składników pokarmowych z gleby. Z plonem 1 t nasion i odpowiednią masą słomy pobierane jest około: 60 kg azotu (N), 25 kg fosforu (P2O5), 50 kg potasu (K2O), 50 kg wapnia (CaO), 8-10 kg magnezu (MgO).

Więcej…
 
Jesienne dokarmianie rzepaku
Środa, 16 Lipiec 2014 10:02
Podstawowym celem plantatorów rzepaku jest zwiększenie wydajności upraw – uzyskanie wysokich plonów o bardzo dobrych parametrach jakościowych. Niestety, nawet restrykcyjne przestrzeganie prawidłowych zasad agrotechnicznych nie zawsze jest działaniem wystarczającym, zapewniającym sukces produkcji. Jednym z podstawowych czynników w tej uprawie, które determinują wysokość przyszłych plonów, jest terminowe i dokładne wykonanie siewu. Od staranności wykonania tego zabiegu w znacznej mierze zależy rentowność produkcji. Siew determinuje wzrost i właściwy pokrój roślin rzepaku przed zimą oraz wpływa na efektywność pozostałych czynników plonotwórczych.

Więcej…
 
Rzepak ozimy – jak ustala się rekomendacje agrotechniczne dla poszczególnych odmian
Piątek, 11 Lipiec 2014 10:32
Zadaniem hodowców jest stworzenie nowych odmian, które cechują się wysokim potencjałem plonowania, wydają plon lepszej jakości i posiadają korzystne, pożądane przez rynek cechy (wyższą zimotrwałość, lepszą tolerancję na choroby czy wyższą odporność na osypywanie się nasion) oraz lepiej adaptują się do lokalnych warunków. Proces tworzenia odmian jest niezwykle skomplikowany i pracochłonny. Zanim odmiana zostanie zarejestrowana przez COBORU i trafi do dystrybucji mija kilka, a nawet kilkanaście lat. Równolegle z procesem rejestracji firmy hodowlano-nasienne prowadzą badania odmian, testują je w warunkach lokalnych, ustalają zasady agrotechniki.

Więcej…
 
<< Początek < Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Następna > Ostatnie >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Niniejsza strona internetowa wykorzystuje pliki cookie. Kontynuując jej przeglądanie wyrażasz zgodę na ich zapisywanie w pamięci urządzenia. Poprzez zmianę ustawień w przeglądarce internetowej możesz wyrazić zgodę na zapisywanie plików cookie lub je zablokować. Więcej informacji na temat stosowania cookies znajdziesz w polityce cookie. (Kliknięcie linku nie powoduje zmian w ustawieniach cookies). Więcej informacji można znaleźć w Polityce w sprawie Cookies. Więcej informacji można znaleźć w Polityce w sprawie Cookies.

Akceptuję - nie pokazuj więcej tego powiadomienia