www.doradztworolnicze.com

Produkcja Roślinna


Przygotowanie drzew do zimy
Czwartek, 25 Wrzesień 2014 13:54
Czas pomiędzy zbiorem owoców a nastaniem mrozów nie jest dla drzew w sadzie okresem odpoczynku – oprócz tworzenia się nowych pąków kwiatowych (do samego kwitnienia będzie zachodził proces różnicowania) wykorzystywany jest na przygotowanie do spoczynku zimowego. Na kondycję drzew wpływa między innymi stan odżywienia, który zależny jest nie tylko od dostępności składników pokarmowych, ale również od terminu zbioru i ilości owoców, które drzewo musiało wykarmić. Im większe plonowanie tym większy wysiłek drzewa włożony w ich wyżywienie. Opóźnienie zbiorów, spowodowane na przykład słabym wybarwianiem lub niewyrastaniem jabłek znacznie skraca czas potrzebny roślinom na przygotowanie się do zimy. Dobrze, jeśli jesień jest ciepła i długa, ale często się zdarza, że zima wcześnie zaatakuje i dni potrzebnych na poprawę kondycji jest zdecydowanie zbyt mało. Zwłaszcza, że już 2-3 krotne przechłodzenie liści (np. w wyniku przymrozków) powoduje przyspieszone wytwarzanie się tkanki oddzielającej ogonek liściowy od pędu. Wiemy, że przed zimą drzewa intensywnie wycofują składniki pokarmowe z liści do części stałych.

Więcej…
 
Nawozy azotowe – świadomy wybór
Czwartek, 25 Wrzesień 2014 13:53
Przełom lata i jesieni dla wielu rolników jest okresem, kiedy podejmowana jest decyzja o zakupie nawozów azotowych na przyszły sezon wegetacyjny. Wynika to między innymi z nieco atrakcyjniejszych cen tych produktów w tym czasie i ich dobrej dostępności na rynku. Zwykle jest tak, że im bliżej wiosny, tym ceny wyższe, a dostępność towaru mniejsza. Dlatego część rolników decyduje się na zakup azotu już teraz. Wśród wielu nawozów azotowych na polskim rynku naprawdę trudno dokonać najlepszego wyboru dla naszego gospodarstwa produktu. Wiadomo, że większość rolników od lat stosuje saletrę i mocznik, ale nauka nie stoi w miejscu, dlatego na rynku pojawia się coraz więcej interesujących propozycji. Spróbujmy przyjrzeć się im bliżej.

Więcej…
 
Doping dla zbóż
Czwartek, 04 Wrzesień 2014 09:41
Istotnym czynnikiem w produkcji zbóż jest utrzymanie odpowiedniego poziomu nawożenia NPK. Jednak niezwykle ważne dla tych upraw są także mikroelementy: mangan, miedź, magnez czy cynk. Odgrywają one kluczową rolę w systemach enzymatycznych wielu procesów metabolicznych zachodzących w organizmach roślinnych. Nawożenie doglebowe jest podstawowym sposobem dostarczania roślinie makroskładników. Z kolei nawożenie dolistne doskonale sprawdza się w zaopatrywaniu roślin w mikropierwiastki. Efektywne nawożenie dolistne gwarantuje zwiększenie potencjału plonotwórczego, pobudzenie metabolizmu i wzmocnienie odporności roślin.

Więcej…
 
Właściwe przygotowanie warzyw do przechowywania
Wtorek, 26 Sierpień 2014 06:53
Warzywa źle znoszą kiepską jakość, zarówno na polu, jak i w okresie przechowywania. Jedną z kluczowych ról jaką odgrywa odpowiednia jakość podczas zbiorów to kwestia zdolności plonu do długotrwałego magazynowania. Wysoka jakość warzyw na polu, to także łatwiejszy i efektywniejszy zbiór maszynowy. Warzywa złożone na długie składowanie, które czasem może trwać nawet 8-10 miesięcy, muszą być odpowiednio potraktowane przed i w trakcie zbiorów. Istnieje kilka fundamentalnych zasad których należy się trzymać podczas tego procesu. Zbiór powinien być możliwie delikatny (brak uszkodzeń mechanicznych), temperatura powinna być jak najbardziej zbliżona do temperatury przechowywania, gdyż szybko schładzany towar w komorach chłodniczych gorzej się przechowuje niż ten schłodzony naturalnie na polu oraz należyte przygotowanie przed zbiorem – zabezpieczenie odpowiednimi środkami, jak również racjonalne odżywianie (nawożenie w trakcie całego okresu wegetacji). Skupmy się na tym ostatnim elemencie, czyli odżywianiu roślin w trakcie okresu wegetacji. Zastanówmy się, jaki ma wpływ w kontekście długiego przechowywania warzyw. Zadajmy sobie pytanie jak przygotować roślinę pod względem przechowywania, jakich pierwiastków użyć i na co one mają wpływ.

Więcej…
 
Znaczenie wapnia w odżywianiu rzepaku ozimego
Poniedziałek, 28 Lipiec 2014 07:36
Rzepak ozimy należy do upraw intensywnych – żeby wydał wysoki plon potrzebuje właściwej agrotechniki (ważny jest zwłaszcza termin siewu) i nawożenia. Oczywiście bardzo istotny jest przy tym wybór dobrej odmiany rzepaku, o określonych parametrach użytkowych. Rzepak jest rośliną, która pobiera znaczne ilości składników pokarmowych z gleby. Z plonem 1 t nasion i odpowiednią masą słomy pobierane jest około: 60 kg azotu (N), 25 kg fosforu (P2O5), 50 kg potasu (K2O), 50 kg wapnia (CaO), 8-10 kg magnezu (MgO).

Więcej…
 
<< Początek < Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Następna > Ostatnie >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Niniejsza strona internetowa wykorzystuje pliki cookie. Kontynuując jej przeglądanie wyrażasz zgodę na ich zapisywanie w pamięci urządzenia. Poprzez zmianę ustawień w przeglądarce internetowej możesz wyrazić zgodę na zapisywanie plików cookie lub je zablokować. Więcej informacji na temat stosowania cookies znajdziesz w polityce cookie. (Kliknięcie linku nie powoduje zmian w ustawieniach cookies). Więcej informacji można znaleźć w Polityce w sprawie Cookies. Więcej informacji można znaleźć w Polityce w sprawie Cookies.

Akceptuję - nie pokazuj więcej tego powiadomienia